DNSSEC

Video je u vlasništvu "Estonian Infomation System Authority"

Što je DNSSEC i čemu služi?
Domain Name System Security Extensions ili kraće DNSSEC je protokol za sigurnost na internetu koji je osmišljen radi otkrivanja i zaustavljanja presretanja i promjene podataka na autoritativnim poslužiteljima. DNSSEC osigurava korisniku interneta vjerodostojnost da web stranica koju posjećuje uistinu odgovara onoj koja se nalazi na adresi koju je upisao u web preglednik.
Uvođenje DNSSEC je dugoročna strategija osiguranja veće razine internet sigurnosti, a njegovim uvođenjem ne štite se samo korisnici i njihovi podaci već se pomaže u izgradnji globalno sigurnijeg sustava.

Tko ga može/treba koristiti?
Internet korisnici ne moraju poduzimati nikakve dodatne korake. Ako vaš pružatelj internet usluga (ISP) podržava DNSSEC tada ste zaštićeni i sigurnosne provjere vrše se na DNS poslužiteljima pružatelja internet usluga.

Ako ste korisnik .hr domene potrebno je u administraciji domene (samostalno ili preko ovlaštenog registrara) upisati DS zapise (engl. delegation signer) i na taj način omogućiti korištenje DNSSEC-a. DS zapise korisniku domene osigurava pružatelj hosting usluge kod koga su udomljene web stranice.

Napomena:
Važno je napomenuti da zbog distribuirane naravi DNS sustava, DNSSEC treba biti podržan od strane velikog broja pružatelja DNS usluga kako bi njegova iskoristivost bila relevantna.


Više informacija