DNSSEC

Video je u vlasništvu "Estonian Infomation System Authority"

Što je DNSSEC i čemu služi?
Domain Name System Security Extensions (DNSSEC) je protokol za sigurnost na internetu koji je osmišljen radi otkrivanja i zaustavljanja presretanja i promjene podataka na autoritativnim poslužiteljima. DNSSEC osigurava korisniku interneta vjerodostojnost da mrežna stranica koju posjećuje uistinu odgovara onoj koja se nalazi na adresi koju je upisao u internetski preglednik.

Uvođenje DNSSEC-a je dugoročna strategija osiguranja veće razine internetske sigurnosti, a njegovim uvođenjem ne štite se samo korisnici i njihovi podaci već se pomaže u izgradnji globalno sigurnijeg sustava.

Tko ga može/treba koristiti?
Korisnici interneta ne moraju poduzimati nikakve dodatne korake. Ako pružatelj internetskih usluga (ISP) podržava DNSSEC, tada su korisnici zaštićeni i sigurnosne provjere vrše se na DNS poslužiteljima pružatelja internetskih usluga.

Korisnici .hr domene u administraciji domene, samostalno ili preko ovlaštenog registrara, upisuju DS zapise (delegation signer) i tako omogućavaju korištenje DNSSEC-a. DS zapise korisniku domene osigurava pružatelj hosting usluge kod koga su udomljene mrežne stranice.

Napomena:
Važno je istaknuti da zbog distribuirane naravi DNS sustava, DNSSEC treba biti podržan od strane velikog broja pružatelja DNS usluga kako bi njegova iskoristivost bila relevantna.


Više informacija