Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 110130

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr
FAX: 01 6661 630

Vijesti

60. CENTR legal radionica

60. CENTR legal radionica

Od 24. do 25. rujna 2019. u Splitu je održan 60. Legal and Regulatory sastanak u organizaciji CARNET-a i međunarodnog udruženja nacionalnih registara pod nazivom CENTR (Council of European National Top Level Domain Registries).

Na sastanku su predstavnici registara iz različitih zemalja prezentirali najnovije projekte i aktualnosti iz područja upravljanja i pravnog okvira domenskog prostora. Također su bile pokrivene teme iz područja europske regulative o kibernetičkoj sigurnosti u kontekstu operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga te pravnih aspekata usluga informacijskog društva na unutarnjem tržištu, posebno elektroničke trgovine.

CARNET je dugogodišnji član organizacije CENTR u čijim aktivnostima i projektima redovito aktivno sudjeluje.

Javni poziv - arbitri

Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr objavljuje javni poziv za izbor arbitara za rješavanje sporova između korisnika domena i trećih osoba o pravu na korištenje određene domene unutar vršne domene. Pozvane su sve osobe koje posjeduju adekvatna tehnička i pravna znanja, a željele bi se obvezati po potrebi i pozivu Povjerenstva vršiti funkciju arbitra u skladu s odredbama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom (https://domene.hr/portal/files/HRTLDpravilnik2010hr.pdf
).

Prijavljeni kandidati trebaju imati visoku stručnu spremu, odnosno završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij društvenog ili tehničkog smjera.

Kako bi se osigurala uspješna i učinkovita provedba postupaka arbitraže, kandidati trebaju imati specifično iskustvo iz područja intelektualnog vlasništva i prava vezanih uz informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT).

Za dokazivanje traženih kriterija kandidat prilaže svoj životopis s referencijama na adresu povjerenstvo@domene.hr do 1. listopada 2018. godine.

.hr domena slavi 25 godina postojanja

.hr domena slavi 25 godina postojanja

CARNET je danas obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru.

Rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, upućena današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću 1993. godine, označila je početak formalnog priznavanja .hr domene, a prva registrirana domena bila je srce.hr. Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100 800. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.

U odnosu na mnoge druge vršne domene, .hr domena je u velikoj mjeri vjerodostojna jer čvrstom politikom upravljanja utječe na točnost podataka o korisnicima, što je bitan čimbenik u poslovanju na internetu. “Nacionalna domena važan je nacionalni resurs i zahtijeva trajnu pažnju u tehničkom i u administrativnom smislu”, izjavio je izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr. „U domenskom svijetu, pa tako i kod .hr domene, iznimno je važno da korisnici vode računa o podacima na domeni i zato pozivam sve da brinu o ažurnosti kontakt podataka na svojoj domeni, bez obzira ima li ona besplatni ili naplatni status“ naglasila je Vanja Radojević, voditeljica Registra .hr domena, dodajući kako je cilj uvesti potpunu automatizaciju registracije, za što je preduvjet povezivanje sa svim nadležnim registrima.

Do 2012. godine administrativne i tehničke aktivnosti oko .hr domena u ime CARNET-a odrađivao je Sveučilišni računski centar Zagreb, a od 1. siječnja 2012. godine CARNET je preuzeo sve elemente upravljanja i administracije. Uvedena je on-line registracija i ažuriranje besplatnih domena čime su se bitno ubrzali i pojednostavili procesi vezani za besplatne domene.

Retrospektivu 25 godina domene .hr pogledajte ovdje.

Broj domena po godinama

Broj domena po tipu