Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 101813

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr
FAX: 01 6661 630

Vijesti

.hr domena slavi 25 godina postojanja

.hr domena slavi 25 godina postojanja

CARNET je danas obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru.

Rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, upućena današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću 1993. godine, označila je početak formalnog priznavanja .hr domene, a prva registrirana domena bila je srce.hr. Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100 800. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.

U odnosu na mnoge druge vršne domene, .hr domena je u velikoj mjeri vjerodostojna jer čvrstom politikom upravljanja utječe na točnost podataka o korisnicima, što je bitan čimbenik u poslovanju na internetu. “Nacionalna domena važan je nacionalni resurs i zahtijeva trajnu pažnju u tehničkom i u administrativnom smislu”, izjavio je izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr. „U domenskom svijetu, pa tako i kod .hr domene, iznimno je važno da korisnici vode računa o podacima na domeni i zato pozivam sve da brinu o ažurnosti kontakt podataka na svojoj domeni, bez obzira ima li ona besplatni ili naplatni status“ naglasila je Vanja Radojević, voditeljica Registra .hr domena, dodajući kako je cilj uvesti potpunu automatizaciju registracije, za što je preduvjet povezivanje sa svim nadležnim registrima.

Do 2012. godine administrativne i tehničke aktivnosti oko .hr domena u ime CARNET-a odrađivao je Sveučilišni računski centar Zagreb, a od 1. siječnja 2012. godine CARNET je preuzeo sve elemente upravljanja i administracije. Uvedena je on-line registracija i ažuriranje besplatnih domena čime su se bitno ubrzali i pojednostavili procesi vezani za besplatne domene.

Retrospektivu 25 godina domene .hr pogledajte ovdje.

24. CENTR Marketing radionica

24. CENTR Marketing radionica

CARNet je 12. i 13. listopada 2017. godine bio domaćin 24. CENTR (Council of European National Top Level Domain Registries) marketing radionice na kojoj su sudjelovali predstavnici nacionalnih registara iz Europe i svijeta.

Na radionici su razmijenjena iskustva o raznim marketinškim aktivnostima koje svaka zemlja koristi za promociju svoje nacionalne domene kao i iskustva o raznim alatima koji se koriste za mjerenja i analizu marketing aktivnosti.

Na drugom danu kao gost predavač sudjelovao je Saša Stanković, eCommerce menadžer u tvrtki FOREO s temom "How to measure paid/owned/earned marketing activities".

Ovo je prvi put da je CARNet bio domaćin CENTR Marketing radionice.

Konferencija RIF i DIDS 2017

Konferencija RIF i DIDS 2017

Predstavnici Registra .hr domena sudjelovali su na osmoj godišnjoj konferenciju o razvoju interneta DIDS i RIF 2017 u organizaciji udruge “Registra nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS). Dan internet domena Srbije održao se 7. ožujka pod sloganom “Tajne internet pretraga: Traži, Nađi, Posjeti”.

Program prvog dana bio je posvećen Google-u te kako iskoristiti Google-ove alate za kreiranje internet strategije, kako se oglašavati na Google-u i kako kreirati sadržaje koje vole i pretraživači i posjetitelji web stranica te kako analizirati postignute rezultate. Ovaj segment programa vodio je Gary Illyes, analitičar webmaster trendova u tvrtki Google Inc.

Drugog dana, 8. ožujka održao se Regionalni internet forum – RIF 2017 koji je okupio regionalne registre nacionalnih internet domena i organizacije bliske pitanjima vezanim za domene (državni organi, regulatorna tijela za telekomunikacije, CERT-ovi i druge organizacije vezane za internet sigurnost, registrari, zainteresirani predstavnici internet zajednica) i bavio se temama od značaja za registre internet domena.

Više o događanju možete pročitati na sljedećim poveznicama:
https://dids.rs/sr/zavrsna-naslovna/
https://rif.rs/sr/zavrsna-naslovna/ .

Broj domena po godinama

Broj domena po tipu