Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 126274

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

.hr domena slavi 30. rođendan

CARNET na današnji dan obilježava 30 godina postojanja hrvatske nacionalne domene. Formalno priznavanje Hrvatske u globalnom internetskom prostoru započinje 27. veljače 1993. godine potvrdom korištenja nove vršne .hr domene od strane međunarodne organizacije ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Prva registrirana domena bila je srce.hr, a trenutno ih je registrirano 124 601. Hrvatska je jedina europska zemlja koja svojim građanima i pravnim osobama omogućava registraciju besplatnih .hr domena. Upravo one čine najveći broj, gotovo 70 posto registriranih domena.

Osim besplatnih i naplatnih sekundarnih .hr domena, moguće je registrirati besplatne tercijarne .from.hr domene čija je svrha ostvarivanje virtualnog identiteta fizičkih osoba i naplatne tercijarne .com.hr domene za tržišnu djelatnost fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta. Registracija svih .hr domena vrši se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

.hr domene u 2023. godini

Sa željom za unaprjeđenje usluge i širenja dostupnosti registracije .hr domene, CARNET tijekom iduće godine otvara mogućnost registracije naplatnih .hr domena svim fizičkim osobama iz Europske unije uz korištenje osobnog identifikacijskog broja (OIB).

Dodatno, registrarom .hr domene moći će postati zainteresirane pravne osobe i i fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću koje imaju registrirano sjedište u Europskoj uniji, a koje su registrirane za obavljanje trgovačke djelatnosti i kojima se među registriranim djelatnostima nalazi neki oblik pružanja usluga putem interneta.

Na prijedlog Povjerenstva za upravljanje domenom .hr u pripremi je novi Pravilnik o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom uz koji se izrađuju i Opći uvjeti registracije domene.

U 2023. godini obilježit ćemo 30 godina postojanja .hr domene raznim cjelogodišnjim aktivnostima.

CARNET na radionicama CENTR-a

U listopadu ove godine Registar .hr domena sudjelovao je na radionicama u organizaciji CENTR-a (Council of European National Top Level Domain Registries). Admin radionica koja se održala 6. i 7. listopada u Barceloni obuhvatila je teme identifikacije i provjere podnositelja zahtjeva za domene, DNS abusea i NIS2 direktive. U Ljubljani se 17. i 18. listopada održala marketing radionica koja je bila usmjerena na teme promotivnih kampanja, online prisutnosti, kriznog komuniciranja i ciljeva održivog razvoja.

Radionice su već duži niz godina redovite aktivnosti u kojima mogu sudjelovati svi članovi CENTR organizacije. Kao i ostala događanja sličnog karaktera, izvrsna su prilika za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi.

BROJ DOMENA PO GODINAMA

BROJ DOMENA PO TIPU