Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr), a sve .hr domene registriraju se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 133385

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

tld-isac
12.06.2024.

TLD ISAC

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET postala je ponosna članica European TLD ISAC (European Top-Level Domain Incident Sharing and Analysis Center). Ovim članstvom, CARNET će imati priliku surađivati s drugim vodećim organizacijama iz Europe u cilju poboljšanja sigurnosti i stabilnosti internetske infrastrukture.

European TLD ISAC je organizacija koja okuplja nacionalne registre vršnih domena (TLD) kako bi razmjenjivali informacije o sigurnosnim prijetnjama, analizirali incidente i zajednički radili na rješenjima za zaštitu kritične internetske infrastrukture. Više informacija o organizaciji možete pronaći na službenoj web stranici.

CARNET, kao ključni igrač u hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici, već dugi niz godina radi na unaprjeđenju internetske sigurnosti i obrazovanja. Ovo članstvo dodatno će ojačati kapacitete i omogućiti aktivno sudjelovanje u međunarodnim inicijativama za cyber sigurnost.

 Jamboree2024
12.06.2024.

CENTR Jamboree 2024

Od 29. do 31. svibnja 2024., predstavnici Registra .hr domena sudjelovali su na CENTR Jamboree 2024, koji se održao u Kopenhagenu, u organizaciji naših kolega iz Punktum dk.

Ovaj važan događaj okupio je članove CENTR zajednice na tri dana intenzivnih radionica, sesija i umrežavanja. Prva dva dana, 29. i 30. svibnja, događaj je imao hibridni format, dok su sve sesije 31. svibnja održane uživo.

Neke od glavnih tema bile su održivi razvoj registara, gdje se raspravljalo o strategijama za integraciju ciljeva održivog razvoja (SDG), smanjenju ugljičnog otiska i dijeljenju najboljih praksi. Isto tako teme su obuhvatile i članak 28 NIS2 direktive, gdje su tri različita registra predstavila svoje uvide u implikacije ovog članka i njegov utjecaj na njihove organizacije. Analiza podataka o registraciji domena kao ekonomskog pokazatelja, temeljem istraživanja koje je provelo .au Domain Administration (auDA), pokazujući kako podaci o registraciji domena mogu biti pokazatelji ekonomske aktivnosti i digitalne transformacije. Direktiva NIS2 također je bila važna tema, s naglaskom na nove zahtjeve za 'verifikacijske postupke' i kako su države članice EU prenijele direktivu u nacionalne zakone. Posljednja tema bila je smanjivanje cyber prijetnji kroz zajedničke napore u suzbijanju zlonamjernih domena, uz korištenje AI tehnologija za prediktivnu inteligenciju.

Naša sudjelovanja na ovom događaju omogućila su nam vrijedne uvide i razmjenu znanja s kolegama iz cijele Europe. Veselimo se primjeni stečenih znanja i daljnjem jačanju suradnje unutar CENTR zajednice.

10.10.2023.

SEEDIG 8: Regionalna Sinergija za Napredak Zajednice

SEEDIG, South Eastern European Dialogue on Internet Governance, najavljuje svoj osmi godišnji skup pod nazivom "SEEDIG 8 - 8. Godišnje Okupljanje za Dijalog o Internet Upravljanju u Jugoistočnoj Europi". Ovaj prestižni događaj održat će se od 6. do 7. studenoga 2023. godine u Zagrebu, Hrvatska.

SEEDIG 8 održava se pod zajedničkom temom "Digitalno Bez Granica: Regionalna Sinergija za Napredak Zajednice". Ova tema pažljivo je odabrana s obzirom na osnovne vrijednosti SEEDIG-a i njegovu posvećenost poticanju širenja zajednice i jačanju partnerstava diljem regije. Ona naglašava ideju da se u našem sve više povezanom digitalnom svijetu granice koje tradicionalno definiraju države nadilaze mogućnostima suradnje i rasta. SEEDIG 8 prepoznaje da je suradnja preko granica ključna za osnaživanje lokalnih zajednica i pruža prostor gdje dionici iz Jugoistočne Europe mogu povezati se, razmjenjivati ​​insighte o projektima i inicijativama u svojim zemljama te istražiti mogućnosti za unapređene sinergije.

SEEDIG 8 okuplja stručnjake, donositelje odluka, akademike i aktiviste iz regije Jugoistočne Europe kako bi raspravljali o pitanjima koja se tiču internetskog upravljanja, digitalnih prava i tehnološkog razvoja. Ovaj dvodnevni skup nudi priliku za duboku analizu trenutnih izazova i prilika u digitalnom prostoru te promovira dijalog i suradnju između različitih interesnih skupina.

Kako biste saznali više o SEEDIG 8, registrirali se za sudjelovanje i pregledali kompletan program događanja, posjetite službenu web stranicu SEEDIG 8 na poveznici: SEEDIG 8 - Službena stranica.

BROJ DOMENA PO GODINAMA

BROJ DOMENA PO TIPU