Vijesti

12.06.2024.

CENTR Jamboree 2024

 Jamboree2024

Od 29. do 31. svibnja 2024., predstavnici Registra .hr domena sudjelovali su na CENTR Jamboree 2024, koji se održao u Kopenhagenu, u organizaciji naših kolega iz Punktum dk.

Ovaj važan događaj okupio je članove CENTR zajednice na tri dana intenzivnih radionica, sesija i umrežavanja. Prva dva dana, 29. i 30. svibnja, događaj je imao hibridni format, dok su sve sesije 31. svibnja održane uživo.

Neke od glavnih tema bile su održivi razvoj registara, gdje se raspravljalo o strategijama za integraciju ciljeva održivog razvoja (SDG), smanjenju ugljičnog otiska i dijeljenju najboljih praksi. Isto tako teme su obuhvatile i članak 28 NIS2 direktive, gdje su tri različita registra predstavila svoje uvide u implikacije ovog članka i njegov utjecaj na njihove organizacije. Analiza podataka o registraciji domena kao ekonomskog pokazatelja, temeljem istraživanja koje je provelo .au Domain Administration (auDA), pokazujući kako podaci o registraciji domena mogu biti pokazatelji ekonomske aktivnosti i digitalne transformacije. Direktiva NIS2 također je bila važna tema, s naglaskom na nove zahtjeve za 'verifikacijske postupke' i kako su države članice EU prenijele direktivu u nacionalne zakone. Posljednja tema bila je smanjivanje cyber prijetnji kroz zajedničke napore u suzbijanju zlonamjernih domena, uz korištenje AI tehnologija za prediktivnu inteligenciju.

Naša sudjelovanja na ovom događaju omogućila su nam vrijedne uvide i razmjenu znanja s kolegama iz cijele Europe. Veselimo se primjeni stečenih znanja i daljnjem jačanju suradnje unutar CENTR zajednice.