Vijesti

21.05.2015.

Potpisan Sporazum o suradnji .hr i .rs registara

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet potpisala je 3. veljače 2015. godine u Beogradu Sporazum o suradnji nacionalnih registara domena s Fondacijom "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), koja upravlja .rs i .СРБ domenama u Republici Srbiji.

Sporazumom o suradnji utvrđuju se načela buduće suradnje, a obuhvaćaju razmjenu iskustava i najboljih praksi u svim oblastima rada nacionalnih registara, posebno u djelatnostima unaprjeđenja tehničke infrastrukture, sigurnosti i softvera te pravnih akata od značaja za djelatnost registracije domena.
Sporazum su u ime nacionalnih registara Hrvatske i Srbije potpisali ravnatelj CARNeta g. Zvonimir Stanić i direktor RNIDS-a g. Danko Jevtović. Oba registra su članovi ccNSO u sklopu ICANN-a i asocijacije europskih nacionalnih Internet registara CENTR.
RNIDS upravlja Centralnim registrom nacionalnog .RS domena od 2007. godine, a Centralnim registrom .СРБ domena od 2011. godine, dok CARNet nacionalnom .HR domenom upravlja još od 1993. godine.
Ovo je prvi takav sporazum o suradnji koji je potpisao CARNet, a treći sporazum RNIDS-a, koji slične sporazume već ima potpisane s crnogorskim doMEnom i makedonskim MARnetom.