Vijesti

15.05.2015.

Održan prvi Hrvatski IGF

Predstavnici CARNeta sudjelovali su na prvom Hrvatskom forumu o upravljanju Internetom CRO-IGF koji je održan 6. svibnja 2015. godine u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Organizator događanja bio je HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Prva tema foruma bila je Upravljanje internetskim domenama, a uvodnu prezentaciju koja je predhodila diskusiji o domenama, održala je Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNeta. Zajedno s predsjednikom Povjerenstva za upravljanje domenom .hr , prof. dr. sc. Gordanom Gledecom odgovarala je na pitanja o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom kao i na općenita pitanja vezana za upravljanje domenama u svijetu.
Na drugoj temi foruma koja je bila Upravljanje internetom, uvodne prezentacije održali su Mislav Hebel iz HAKOM-a i Andrea Beccalli iz ICANN-a. Nakon prezentacija održana je panel rasprava o pitanju potrebe otvorenog foruma o upravljanju internetom, pojačanom sudjelovanju različitih grupacija društva, posebno predstavnika civilnog društva te novim mogućnostima i idejama kao rezultatom ovakvih događanja. Panelisti su bili Krešo Antonović, načelnik sektora pošte i elektroničkih komunikacija u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, dr. sc. Marko Jurić, s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Hadžić, iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Zdravko Jukić, član Vijeća HAKOM-a.