Vijesti

tld-isac
12.06.2024.

TLD ISAC

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET postala je ponosna članica European TLD ISAC (European Top-Level Domain Incident Sharing and Analysis Center). Ovim članstvom, CARNET će imati priliku surađivati s drugim vodećim organizacijama iz Europe u cilju poboljšanja sigurnosti i stabilnosti internetske infrastrukture.

European TLD ISAC je organizacija koja okuplja nacionalne registre vršnih domena (TLD) kako bi razmjenjivali informacije o sigurnosnim prijetnjama, analizirali incidente i zajednički radili na rješenjima za zaštitu kritične internetske infrastrukture. Više informacija o organizaciji možete pronaći na službenoj web stranici.

CARNET, kao ključni igrač u hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici, već dugi niz godina radi na unaprjeđenju internetske sigurnosti i obrazovanja. Ovo članstvo dodatno će ojačati kapacitete i omogućiti aktivno sudjelovanje u međunarodnim inicijativama za cyber sigurnost.

 Jamboree2024
12.06.2024.

CENTR Jamboree 2024

Od 29. do 31. svibnja 2024., predstavnici Registra .hr domena sudjelovali su na CENTR Jamboree 2024, koji se održao u Kopenhagenu, u organizaciji naših kolega iz Punktum dk.

Ovaj važan događaj okupio je članove CENTR zajednice na tri dana intenzivnih radionica, sesija i umrežavanja. Prva dva dana, 29. i 30. svibnja, događaj je imao hibridni format, dok su sve sesije 31. svibnja održane uživo.

Neke od glavnih tema bile su održivi razvoj registara, gdje se raspravljalo o strategijama za integraciju ciljeva održivog razvoja (SDG), smanjenju ugljičnog otiska i dijeljenju najboljih praksi. Isto tako teme su obuhvatile i članak 28 NIS2 direktive, gdje su tri različita registra predstavila svoje uvide u implikacije ovog članka i njegov utjecaj na njihove organizacije. Analiza podataka o registraciji domena kao ekonomskog pokazatelja, temeljem istraživanja koje je provelo .au Domain Administration (auDA), pokazujući kako podaci o registraciji domena mogu biti pokazatelji ekonomske aktivnosti i digitalne transformacije. Direktiva NIS2 također je bila važna tema, s naglaskom na nove zahtjeve za 'verifikacijske postupke' i kako su države članice EU prenijele direktivu u nacionalne zakone. Posljednja tema bila je smanjivanje cyber prijetnji kroz zajedničke napore u suzbijanju zlonamjernih domena, uz korištenje AI tehnologija za prediktivnu inteligenciju.

Naša sudjelovanja na ovom događaju omogućila su nam vrijedne uvide i razmjenu znanja s kolegama iz cijele Europe. Veselimo se primjeni stečenih znanja i daljnjem jačanju suradnje unutar CENTR zajednice.

10.10.2023.

SEEDIG 8: Regionalna Sinergija za Napredak Zajednice

SEEDIG, South Eastern European Dialogue on Internet Governance, najavljuje svoj osmi godišnji skup pod nazivom "SEEDIG 8 - 8. Godišnje Okupljanje za Dijalog o Internet Upravljanju u Jugoistočnoj Europi". Ovaj prestižni događaj održat će se od 6. do 7. studenoga 2023. godine u Zagrebu, Hrvatska.

SEEDIG 8 održava se pod zajedničkom temom "Digitalno Bez Granica: Regionalna Sinergija za Napredak Zajednice". Ova tema pažljivo je odabrana s obzirom na osnovne vrijednosti SEEDIG-a i njegovu posvećenost poticanju širenja zajednice i jačanju partnerstava diljem regije. Ona naglašava ideju da se u našem sve više povezanom digitalnom svijetu granice koje tradicionalno definiraju države nadilaze mogućnostima suradnje i rasta. SEEDIG 8 prepoznaje da je suradnja preko granica ključna za osnaživanje lokalnih zajednica i pruža prostor gdje dionici iz Jugoistočne Europe mogu povezati se, razmjenjivati ​​insighte o projektima i inicijativama u svojim zemljama te istražiti mogućnosti za unapređene sinergije.

SEEDIG 8 okuplja stručnjake, donositelje odluka, akademike i aktiviste iz regije Jugoistočne Europe kako bi raspravljali o pitanjima koja se tiču internetskog upravljanja, digitalnih prava i tehnološkog razvoja. Ovaj dvodnevni skup nudi priliku za duboku analizu trenutnih izazova i prilika u digitalnom prostoru te promovira dijalog i suradnju između različitih interesnih skupina.

Kako biste saznali više o SEEDIG 8, registrirali se za sudjelovanje i pregledali kompletan program događanja, posjetite službenu web stranicu SEEDIG 8 na poveznici: SEEDIG 8 - Službena stranica.

Jamboree2023
19.06.2023.

CENTR Jamboree 2023

I ove je godine Registar .hr domena sudjelovao na najvećem godišnjem sastanku CENTR (Council of European National Top Level Domain Registries) zajednice - Jamboree 2023. CENTR Jamboree se održavao u periodu od 31. svibnja do 2. lipnja u Beogradu, a posjetilo ga je preko 200 sudionika.

Tijekom plenarnih i radnih cjelina sudionici su imali priliku razgovarati o trendovima u područjima važnima za uspješan rad cjelokupne zajednice internetskih domena. Istaknule su se tako teme NIS2 (Network and Information Security) direktive Europske unije, umjetne inteligencije, informacijske sigurnosti i suradnje registara i registrara. Organizirano je i predstavljanje pojedinačnih projekata CENTR-ovih radnih grupa - pravna, marketinška, administrativna, tehnička te grupe za sigurnost i istraživanje i razvoj.

Formalni je program, kao uvijek do sada, bio obogaćen neformalnim sadržajima koji su izvrsna prilika za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi unutar zajednice.

27.02.2023.

.hr domena slavi 30. rođendan

CARNET na današnji dan obilježava 30 godina postojanja hrvatske nacionalne domene. Formalno priznavanje Hrvatske u globalnom internetskom prostoru započinje 27. veljače 1993. godine potvrdom korištenja nove vršne .hr domene od strane međunarodne organizacije ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Prva registrirana domena bila je srce.hr, a trenutno ih je registrirano 124 601. Hrvatska je jedina europska zemlja koja svojim građanima i pravnim osobama omogućava registraciju besplatnih .hr domena. Upravo one čine najveći broj, gotovo 70 posto registriranih domena.

Osim besplatnih i naplatnih sekundarnih .hr domena, moguće je registrirati besplatne tercijarne .from.hr domene čija je svrha ostvarivanje virtualnog identiteta fizičkih osoba i naplatne tercijarne .com.hr domene za tržišnu djelatnost fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta. Registracija svih .hr domena vrši se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

05.12.2022.

.hr domene u 2023. godini

Sa željom za unaprjeđenje usluge i širenja dostupnosti registracije .hr domene, CARNET tijekom iduće godine otvara mogućnost registracije naplatnih .hr domena svim fizičkim osobama iz Europske unije uz korištenje osobnog identifikacijskog broja (OIB).

Dodatno, registrarom .hr domene moći će postati zainteresirane pravne osobe i i fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću koje imaju registrirano sjedište u Europskoj uniji, a koje su registrirane za obavljanje trgovačke djelatnosti i kojima se među registriranim djelatnostima nalazi neki oblik pružanja usluga putem interneta.

Na prijedlog Povjerenstva za upravljanje domenom .hr u pripremi je novi Pravilnik o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom uz koji se izrađuju i Opći uvjeti registracije domene.

U 2023. godini obilježit ćemo 30 godina postojanja .hr domene raznim cjelogodišnjim aktivnostima.

07.11.2022.

CARNET na radionicama CENTR-a

U listopadu ove godine Registar .hr domena sudjelovao je na radionicama u organizaciji CENTR-a (Council of European National Top Level Domain Registries). Admin radionica koja se održala 6. i 7. listopada u Barceloni obuhvatila je teme identifikacije i provjere podnositelja zahtjeva za domene, DNS abusea i NIS2 direktive. U Ljubljani se 17. i 18. listopada održala marketing radionica koja je bila usmjerena na teme promotivnih kampanja, online prisutnosti, kriznog komuniciranja i ciljeva održivog razvoja.

Radionice su već duži niz godina redovite aktivnosti u kojima mogu sudjelovati svi članovi CENTR organizacije. Kao i ostala događanja sličnog karaktera, izvrsna su prilika za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi.

31.10.2022.

Imenovani novi arbitri za rješavanje sporova o domenama

Na temelju članka 38. Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom, a nakon provedenog javnog poziva objavljenog 26. srpnja 2022. godine na mrežnim stranicama domene.hr i carnet.hr, a na prijedlog Povjerenstva za upravljanje domenom .hr, Upravno vijeće CARNET-a donijelo je odluku o imenovanju novih arbitara.

Lista s imenima i osobnim kvalifikacijama arbitara objavljena je na sljedećoj poveznici: poveznici.

Arbitri se imenuju iz reda nezavisnih stručnjaka, a osobito iz reda osoba koje raspolažu tehnološkim i pravnim znanjem potrebnim za objektivno odlučivanje.

Arbitri su imenovani 15. rujna 2022. godine na mandatno razdoblje od četiri godine.

icann75
23.09.2022.

ICANN75

Glavni godišnji skup ICANN75 održan je uživo u Kuala Lumpuru, Malezija od 17. do 22. rujna 2022. godine.

ICANN zajednica raspravljala je o točnosti podataka gTLD-a (Generic Top-level Domain), internacionaliziranim nazivima domena, univerzalnom prihvaćanju i drugim prioritetnim temama u raznim fazama razvoja politika i savjetovanja.

Plenarna sjednica, koju je predložila i izradila ICANN zajednica istražila je internet fragmentaciju i domenski sustav naziva domena (DNS).

Edukativne mogućnosti dostupne tijekom ICANN-a uključivale su tehničke teme, radionice o DNS sigurnosnim ekstenzijama i sigurnosti, informativne cjeline o sustavu korijenskih poslužitelja i prezentaciju o nedavnim publikacijama odbora za sigurnost i stabilnost. Tijekom ceremonije dobrodošlice dodijeljena je nagrada za jačanja kapaciteta, dr. Tarek Kamel. Također, održan je godišnji ICANN program prepoznavanja voditelja zajednice, čast je dodijeljena čelnicima 48 članova ICANN zajednice za njihove usluge. ICANN sastanci otvoreni su široj javnosti, osim ako nije drugačije navedeno u detaljima programske cjeline. Za samo sudjelovanje potrebna je registracija, a više o ICANN-u i samim događanjima moguće je pronaći ovdje.

26.07.2022.

Javni poziv za izbor arbitara

CARNET objavljuje javni poziv za izbor arbitara za rješavanje sporova između korisnika domena i trećih osoba o pravu na korištenje određene domene unutar vršne domene.

Pozvane su sve osobe koje posjeduju adekvatna tehnička i pravna znanja, a željele bi se obvezati po potrebi i pozivu Povjerenstva vršiti funkciju arbitra u skladu s odredbama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Prijave se podnose zaključno do 31. kolovoza 2022. godine. Javni poziv dostupan je ovdje.

04.07.2022.

ICANN74 Policy Forum

ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) zajednica okupila se na 74. forumu održanom u Hagu od 13. do 16. lipnja 2022. godine. Događanje hibridnog karaktera omogućilo je uživo i online praćenje tematskih cjelina iz područja kibernetičke sigurnosti, strateškog i operativnog planiranja, novih politika i procedura generičkih domena te prioriteta zajednice.

Neprofitna organizacija ICANN osnovana 1998. godine ima za cilj osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni internet. Članovi iz cijeloga svijeta čine zajednicu koja razvija i uređuje politike za osiguravanje sigurnosti, stabilnosti i otpornosti interneta i podržava višedionički model za donošenje politika. ICANN organizacija svojim članovima pruža jednake prilike aktivnog sudjelovanja u važnim političkim pitanjima.

17.06.2022.

CARNET sudjelovao na CENTR sastanku Jamboree 2022

Registar .hr domena sudjelovao je na Jamboree 2022 sastanku u organizaciji CENTR-a (Council of European National Top Level Domain Registries) od 31. svibnja do 2. lipnja 2022. u Pragu. Na događanju je sudjelovalo više od 190 sudionika uživo i više od 90 online.

Ovogodišnje je događanje obuhvatilo teme zlouporabe DNS-a, verifikacije i validacije korisnika, crawlinga internetskih stranica, NIS 2 direktive, DNSSEC-a i druge iz područja kibernetičke sigurnosti. Uz formalni program, Jamboree pruža izvrsnu priliku za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi između registara i registrara iz razliičitih zemalja.

17.06.2022.

Imenovano novo Povjerenstvo za upravljanje .hr domenom

Nakon javnog poziva za iskaz interesa kandidata za imenovanje članica i članova Povjerenstva za upravljanje domenom .hr, objavljenog na internetskim stranicama CARNET-a, Upravno vijeće CARNET-a imenovalo je sljedeći sastav:

 • dr. sc. Gordan Gledec
 • dr. sc. Marko Jurić
 • Matija Nalis
 • Krunoslav Tušek
 • Anamarija Sorić Ćustić.

 • Povjerenstvo je imenovano 1. lipnja 2022. godine na mandatno razdoblje od četiri godine.

  27.04.2022.

  Javni poziv za odabir članova Povjerenstva za upravljanje domenom .hr

  Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET objavila je javni poziv za iskaz interesa kandidata za imenovanje članica i članova Povjerenstva za upravljanje domenom .hr.

  Za članove Povjerenstva za upravljanje domenom .hr mogu biti imenovani kandidati koji su priznati stručnjaci iz područja relevantnih za primjenu Pravilnika. Na temelju javnog poziva, ravnatelj CARNET-a će predložiti Upravnom vijeću CARNET-a pet članova Povjerenstva od kojih:

 • jednog člana Povjerenstva iz reda radnika CARNET-a
 • jednoga člana Povjerenstva iz reda neovisnih stručnjaka sa znanjima i iskustvom iz područja pravnih znanosti i informacijsko-komunikacijske tehnologije
 • tri člana Povjerenstva iz redova neovisnih stručnjaka sa znanjima i iskustvom u području upravljanja nacionalnim domenskim prostorom Republike Hrvatske

 • Prijave se podnose zaključno do 8. svibnja 2022. godine. Javni poziv dostupan je ovdje.

  icann73
  14.03.2022.

  ICANN73

  Forum zajednice ICANN73 održan je virtualno, od 7. do 10. ožujka 2022. Sve sesije održane su tijekom redovnog radnog vremena u San Juanu, Puerto Rico (Atlantsko standardno vrijeme / UTC-4).

  ccNSO je organizirao različite sesije o zlouporabi sustava naziva domena na nedavnim javnim sastancima ICANN-a. Voditelji vršnih nacionalnih domena i drugi podijelili su svoja iskustva u pogledu ublažavanja zlouporabe DNS-a, usredotočujući se na ono što ccTLD-ovi rade na nacionalnoj i regionalnoj razini.

  Tijekom ICANN72, razgovor se pomaknuo na istraživanje potencijalne uloge samog ccNSO-a. ccTLD-ovi i drugi dionici predložili su aktivnosti koje bi ccNSO mogao poduzeti kako bi nadopunio postojeći posao koji obavlja zajednica.

  Trenutni prijedlog se nadovezuje na prethodni rad tijekom ICANN72 i ccNSO radionice održane u studenom 2021. kada su ccTLD-ovi i šira zajednica predložili područja u koja bi se ccNSO trebao uključiti u pogledu zlouporabe DNS-a. Formirano je ad hoc povjerenstvo pod pokroviteljstvom Vijeća ccNSO za evaluaciju prijedloga i rad na nacrtu plana. Vijeće ccNSO-a raspravljalo je o nacrtu plana puta tijekom svog siječanjskog sastanka i zadužilo ad hoc odbor da traži povratne informacije ccTLD zajednice tijekom ICANN-a73. Više informacija o ICANN-u dostupno je ovdje.

  Dan .hr domene
  25.02.2022.

  Dan .hr domene

  Prije točno 29 godina Hrvatska dobiva svoju nacionalnu domenu, čime započinje njeno formalno priznavanje i u globalnom internetskom prostoru. Upravljanje nacionalnom domenom Hrvatske, međunarodna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) dodjeljuje CARNET-u.

  Prva registrirana domena bila je srce.hr, a trenutno ih je registrirano 119878. Hrvatska je jedina europska zemlja koja svojim građanima i pravnim osobama omogućava registraciju besplatnih .hr domena. Upravo one čine najveći broj, gotovo 70 posto registriranih domena.

  Osim besplatnih i naplatnih sekundarnih .hr domena, moguće je registrirati i besplatne tercijarne .from.hr domene čija je svrha ostvarivanje virtualnog identiteta fizičkih osoba i naplatne tercijarne com.hr domene za tržišnu djelatnost fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta. Registracija svih .hr domena vrši se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

  29.11.2021.

  Nadogradnja WordPress sustava

  Obaviještavamo vas da je unutar usluge 3u1 izvršena nadogradnja WordPress sustava na verziju 5.8.1. Neki od novoimplementiranih dodataka su One Click Accessibility, Classic Editor, Interactive Content – H5P, GDPR Cookie Consent (CCPA Ready) i sl.

  Dodatne informacije vezane uz verziju 5.8.1 dostupne su ovdje.

  12.07.2021.

  Naplatne .hr domene

  Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). Sve .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

  Besplatne .hr domene (.hr i .from.hr) registriraju se putem CARNET-a, dok se naplatne domene (.hr i .com.hr) registriraju isključivo putem ovlaštenih registrara. Popis ovlaštenih registrara dostupan je ovdje.

  Nema ograničenja u broju registracija naplatnih domena.

  Naplatnu .hr domenu mogu registrirati:

  - pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) registrirane u RH,
  - sve fizičke osobe u RH,
  - strane pravne osobe koje imaju registriranu podružnicu u RH,
  - pravne osobe s poslovnim nastanom u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske uz uporabu VAT/OIB broja.

  Za razliku od naplatnih .hr domena, domene .com.hr mogu registrirati sve pravne i fizičke osobe neovisno o tome jesu li iz Hrvatske ili Europske unije.

  Administracija naplatnih domena izvršava se isključivo putem ovlaštenih registrara te je sve dodatne informacije potrebno provjeriti na njihovim službenim stranicama.

  23.06.2021.

  ICANN71 Virtual Community Forum

  Od 14. do 17. lipnja 2021. godine održan je skup ICANN71 (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) Virtual Community Forum. CARNET je sudjelovao u ccNSO (Country Code Names Supporting Organization) sastancima koji su se bavili temama internog upravljačkog modela ccNSO-a, pravilima i mehanizmima za opoziv ccTLD (country code top level domain), a također se sastalo i Vijeće ccNSO-a koje je razgovaralo o globalnim pitanjima upravljanja domenskim prostorom i najboljim praksama upravljanja ccTLD-evima.

  Održani su i brojni GAC (Governmental Advisory Committee) i GNSO (Generic Name Supporting Organization) sastanci, radionice iz područja sigurnosti i DNSSEC-a, plenarno predavanje iz područja regulatornog razvoja povezanog s ICANN-om, plenarno predavanje iz područja ICANN-vog višedioničkog modela unutar Internet Governance ekosustava te se razgovaralo o budućnosti post-pandemijskih ICANN sastanaka.

  Misija ICANN-a je pomoći osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni internet. Osnovan je 1998. godine kao neprofitna organizacija u svrhu javnog interesa sa zajednicom sudionika iz cijelog svijeta. ICANN zajednica razvija i uređuje politike koje osiguravaju sigurnost, stabilnost i otpornost interneta i podržava višedionički model za donošenje politika i savjeti vođeni konsenzusom razvojnog rada zajednice.

  Više informacija o ICANN-u pročitajte ovdje.

  14.06.2021.

  2021 CENTR Members' Days

  od 1. do 6. lipnja 2021. godine CARNET je sudjelovao na Danima članova CENTR-a (2021 CENTR Members' Days). Teme rasprave bile su Održivost odnosno društvena odgovornost organizacija, indeksiranje web stranica (Web Crawling), cyber sigurnost (3SG) i sigurnosni alati, Machine Learning te niz interaktivnih ploča i prezentacija iz tekućih projekata CENTR-a.

  Naglasak drugog dana bio je na prednostima i nedostacima objave TLD zonske datoteke te razna zasjedanja o usklađenosti za zakonom u svjetlu EU GDPR-a, NIS direktive,

  EU CSA-a kako bi se podijelila iskustva i istaknula područja za potencijalnu daljnju suradnju među članovima CENTR-a.

  Zadnji dan bio je posvećen samim registrarima te njihovom radu i suradnji s registrima.

  04.05.2021.

  Registri domena i online sadržaj

  Što zapravo rade ccTLD registri kao tehnički operateri u internetskoj infrastrukturi? Koja su njihova ograničenja? Kako mogu pomoći u borbi protiv ilegalnih internetskih sadržaja?

  Ako želite saznati odgovore na navedena pitanja, predlažemo Vam da pogledate infromativni video koji je osmislila organizacija CENTR (Council of European National Top-Level Domain Registries).

  Video s hrvatskim prijevodom možete pogledati ovdje.

  DNS

  Za više informacija o nastanku videa i Zakonu o digitalnim uslugama možete pronaći ovdje.

  16.04.2021.

  ICANN70 Virtual Community Forum

  Od 22. do 25. ožujka 2021. godine održan je virtualni javni skup ICANN70 (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). To je bio četvrti virtualni javni sastanak ICANN-a od početka pandemije.

  CARNET je sudjelovao u ccNSO (Country Code Names Supporting Organization) sastancima gdje su se članovi usredotočili na sesije o budućnosti ccTLD-ova (Country Code Top-Level Domains) i sjednici s pitanjima i odgovorima gdje su bili pridruženi članovi odbora ICANN-a.

  CcNSO je evoluirao od svog stvaranja 2003. godine - članstvo mu je naraslo s nešto više od 40 članova na 172 člana. Cilj ovog zasjedanja je pregledati (i po potrebi ažurirati) upravljačku strukturu ccNSO-a. Fokus rasprava je na procesima odlučivanja, ulogama i interakciji između Vijeća ccNSO-a i članova ccNSO-a. Rezultati sjednice pružili su osnovu za daljnji rad na tim temama od strane Vijeća ccNSO-a i Odbora za ocjenu smjernica ccNSO-a (GRC).

  Održani su i GAC (Governmental Advisory Committee) sastanci. Sedamdeset i dva (72) člana GAC-a i pet (5) promatrača prisustvovalo je sastanku. Svi plenarni sastanci GAC-a i zasjedanja radnih skupina održani su kao otvoreni sastanci.

  Misija ICANN-a je pomoći osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni Internet. Osnovan je 1998. godine kao neprofitna korporacija u javnoj koristi sa zajednicom sudionika iz cijelog svijeta. ICANN zajednica razvija i uređuje politike koje osiguravaju sigurnost, stabilnost i otpornost globalnog Interneta. Organizacija olakšava ovaj posao i podržava multistakeholder model gdje se donose politike i savjeti vođeni konsenzusom razvojnog rada zajednice.

  Više informacija o ICANN-u pročitajte ovdje.

  19.03.2021.

  DIDS i RTLDF 2021

  Konferencija pod sloganom „Sluga. Gospodar. Internet.” održana je 17. ožujka 2021. godine, a u organizaciji Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).

  Ovogodišnji DIDS (Dan internet domena Srbije) je prvi put od svojih početaka 2010. godine održan u online obliku. Program DIDS-a je bio iznimno bogat, gdje je sudjelovalo 19 govornika i održane su 3 panel rasprave. Teme konferencije imeđu ostalog osvrnule su se i na prošlu godinu te kako je pandemija koronavirusa utjecala na poslovanje i općeniti značaj interneta u našim životima.

  Drugi dan konferencije održan je Regionalni TLD forum koji okuplja predstavnike nacionalnih registara iz regije. Ove godine održan je u formi okruglog stola gdje su predstavnici Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije razmjenjivali informacije i iskustva od značaja za registre internet domena.

  Sudionici

  Više o događanju možete pročitati na sljedećoj poveznici:https://dids.rs/
  .

  20.04.2016.

  Ispravnost podataka o korisnicima .hr domena

  Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr podsjeća sve korisnike .hr domena na važnost ispravnih podataka unesenih pod domenom. Poseban naglasak stavlja se na e-mail adresu korisnika domene putem koje je moguće upravljati domenom, ali i izvršiti nepovratne akcije.

  Isključivo je korisnik domene odgovoran za točnost navedene e-mail adrese i sve aktivnosti napravljene putem te adrese smatraju se valjanima.

  Povjerenstvo je 2016. godine donijelo odluku kojom upućuje registrare da istu informaciju proslijede svim korisnicima naplatnih .hr domena.

  Odluka je dostupna na poveznici: https://domene.hr/portal/files/Odluka_Ispravni_Podatci_hr.pdf?20200709-1f

  14.09.2020.

  DNSNODE usluga za .hr domenu

  25. kolovoza Netnod i CARNET su najavili novo partnerstvo unutar kojeg će CARNET koristiti sekundarni DNS servis DNSNODE kako bi osigurao brzi i otporan DNS za domene pod svojim upravljanjem.

  CARNET se veseli korištenju Netnodove usluge DNS DNSNODE kako bi pružio još sigurniju i stabilniju DNS infrastrukturu za našu .hr domenu. Vjerujemo da će suradnja s Netnodom biti dugoročno međusobno kvalitetna.

  Kao jedan od najpouzdanijih DNS pružatelja usluga, Netnod podržava neke od najvećih TLD-ova", rekao je LM Jogbäck, izvršni direktor Netnoda dodavši: "Naša DNS usluga osigurava 100% neprekidnog rada i pruža vodeću sigurnost i stablinost u industriji. Drago nam je što možemo najaviti naše partnerstvo s CARNET-om i veselimo se zajedničkoj suradnji na osiguranju čvrstog DNS-a za sve njihove domene."

  Kao operater I-root-a, jednog od 13 korijenskih svjetskih poslužitelja imena, Netnodovi stručnjaci za DNS osiguravaju stabilnost i sigurnost DNS-a gotovo 20 godina. Uz to, Netnodova DNSNODE usluga za TLD pruža: jednu od najvećih dostupnih anycast mreža: 70+ lokacija širom svijeta, stratešku podršku i inteligentne veze koje optimiziraju usmjeravanje, smanjuju kašnjenje i poboljšavaju iskustvo krajnjeg korisnika, potpunu podršku za IPv4 i IPv6, sigurnost i stabilnost s anycast mrežom dizajniranom za maksimalnu otpornost na DDoS napad. Više informacija o DNS usluzi Netnod dostupno je ovdje.

  26.02.2018.

  .hr domena slavi 25 godina postojanja

  CARNET je danas obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru.

  Rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, upućena današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću 1993. godine, označila je početak formalnog priznavanja .hr domene, a prva registrirana domena bila je srce.hr.

  Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100 800. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.

  U odnosu na mnoge druge vršne domene, .hr domena je u velikoj mjeri vjerodostojna jer čvrstom politikom upravljanja utječe na točnost podataka o korisnicima, što je bitan čimbenik u poslovanju na internetu. “Nacionalna domena važan je nacionalni resurs i zahtijeva trajnu pažnju u tehničkom i u administrativnom smislu”, izjavio je izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr. „U domenskom svijetu, pa tako i kod .hr domene, iznimno je važno da korisnici vode računa o podacima na domeni i zato pozivam sve da brinu o ažurnosti kontakt podataka na svojoj domeni, bez obzira ima li ona besplatni ili naplatni status“ naglasila je Vanja Radojević, voditeljica Registra .hr domena, dodajući kako je cilj uvesti potpunu automatizaciju registracije, za što je preduvjet povezivanje sa svim nadležnim registrima.

  Do 2012. godine administrativne i tehničke aktivnosti oko .hr domena u ime CARNET-a odrađivao je Sveučilišni računski centar Zagreb, a od 1. siječnja 2012. godine CARNET je preuzeo sve elemente upravljanja i administracije. Uvedena je on-line registracija i ažuriranje besplatnih domena čime su se bitno ubrzali i pojednostavili procesi vezani za besplatne domene.

  Retrospektivu 25 godina domene .hr pogledajte ovdje.

  10.03.2017.

  Konferencija RIF i DIDS 2017

  Predstavnici Registra .hr domena sudjelovali su na osmoj godišnjoj konferenciju o razvoju interneta DIDS i RIF 2017 u organizaciji udruge “Registra nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS). Dan internet domena Srbije održao se 7. ožujka pod sloganom “Tajne internet pretraga: Traži, Nađi, Posjeti”.

  Program prvog dana bio je posvećen Google-u te kako iskoristiti Google-ove alate za kreiranje internet strategije, kako se oglašavati na Google-u i kako kreirati sadržaje koje vole i pretraživači i posjetitelji web stranica te kako analizirati postignute rezultate. Ovaj segment programa vodio je Gary Illyes, analitičar webmaster trendova u tvrtki Google Inc.

  Drugog dana, 8. ožujka održao se Regionalni internet forum – RIF 2017 koji je okupio regionalne registre nacionalnih internet domena i organizacije bliske pitanjima vezanim za domene (državni organi, regulatorna tijela za telekomunikacije, CERT-ovi i druge organizacije vezane za internet sigurnost, registrari, zainteresirani predstavnici internet zajednica) i bavio se temama od značaja za registre internet domena.

  Više o događanju možete pročitati na sljedećim poveznicama:
  https://dids.rs/sr/zavrsna-naslovna/
  https://rif.rs/sr/zavrsna-naslovna/ .

  03.09.2018.

  Javni poziv - arbitri

  Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr objavljuje javni poziv za izbor arbitara za rješavanje sporova između korisnika domena i trećih osoba o pravu na korištenje određene domene unutar vršne domene. Pozvane su sve osobe koje posjeduju adekvatna tehnička i pravna znanja, a željele bi se obvezati po potrebi i pozivu Povjerenstva vršiti funkciju arbitra u skladu s odredbama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

  Prijavljeni kandidati trebaju imati visoku stručnu spremu, odnosno završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij društvenog ili tehničkog smjera.


  Kako bi se osigurala uspješna i učinkovita provedba postupaka arbitraže, kandidati trebaju imati specifično iskustvo iz područja intelektualnog vlasništva i prava vezanih uz informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT).

  Za dokazivanje traženih kriterija kandidat prilaže svoj životopis s referencijama na adresu povjerenstvo@domene.hr do 1. listopada 2018. godine.

  19.10.2017.

  24. CENTR Marketing radionica

  CARNet je 12. i 13. listopada 2017. godine bio domaćin 24. CENTR (Council of European National Top Level Domain Registries) marketing radionice na kojoj su sudjelovali predstavnici nacionalnih registara iz Europe i svijeta.

  Na radionici su razmijenjena iskustva o raznim marketinškim aktivnostima koje svaka zemlja koristi za promociju svoje nacionalne domene kao i iskustva o raznim alatima koji se koriste za mjerenja i analizu marketing aktivnosti.

  Na drugom danu kao gost predavač sudjelovao je Saša Stanković, eCommerce menadžer u tvrtki FOREO s temom "How to measure paid/owned/earned marketing activities".

  Ovo je prvi put da je CARNet bio domaćin CENTR Marketing radionice.

  10.10.2016.

  Sastanak ICANN Studienkreisa u Dubrovniku

  Dana 6. i 7. listopada 2016. godine u Dubrovniku održao se 16. po redu sastanak organizacije ICANN Studienkreis u kojem je CARNet bio nacionalni organizacijski partner.

  Organizacija ICANN Studienkreis okuplja vrsne stručnjake iz reda državnih organizacija, privatnog sektora, akademske i tehničke zajednice te civilnog društva na temu globalnog upravljanja Internetom i svjetskim domenskim prostorom.

  Uvodni govor održao je ravnatelj CARNeta, Zvonimir Stanić u kojem je predstavio Hrvatsku, CARNet i Registar .hr domena.

  Ostale teme sastanka uključivale su upravljanje internetom na globalnoj razini, tranzicija IANA-e i uloga ICANN-a, vijesti iz svijeta generičkih domena te internet sigurnost u svojstvu upravljanja internetom. Više informacija o ICANN Studienkreisu pročitajte ovdje.

  05.07.2016.

  Novoregistrirane domene

  U prva 24 sata od omogućavanja registracije kratkih domena i domena s dijakritičkim znakovima registrirano je 216 domena. Korisnici su pokazali najveći interes za dijakritičkim domenama kojih je u navedenom periodu registrirano 181.

  Domena sastavljenih od jednog odnosno dva alfanumerička znaka registrirano je 23 odnosno 12.

  Puštanje u opticaj novih tipova domena dodatan su korak u procesu modernizacije upravljanja .hr domenama.

  25.04.2016.

  Novosti u registraciji domena od 4. srpnja

  U nastavku kontinuiranog poboljšanja upravljanja .hr domenom doneseni su postupci i uvjeti registracije domena sastavljenih od jednog ili dva alfanumerička znaka te domena s dijakritičkim znakovima.

  Daljnjom liberalizacijom upravljanja domenama, po prvi put od postojanja .hr domena, bit će omogućena registracija domena s jednim alfanumeričkim znakom koje je zajedno s domenama s dva alfanumerička znaka moguće registrirati kao naplatne domene kod ovlaštenih registrara. Registracija će biti moguća od 4. srpnja 2016. godine od 12 sati.

  Domene se registriraju kao i do sada prema načelu vremenskog prvenstva bez davanja prednosti bilo kojoj fizičkoj ili pravnoj osobi.

  Domene s dijakritičkim znakovima č,ć,đ,š i ž bit će moguće registrirati kao besplatne ili naplatne ovisno o zadovoljavanju uvjeta iz Pravilnika i željama korisnika.

  Novost je i dozvola promjene korisnika kod naplatnih domena koja ce biti moguća od 1. rujna ove godine, a radi koje je Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr upozorilo sve korisnike domena na važnost ispravno upisanih podataka pod .hr domenom. Poseban naglasak stavljen je na e-mail adresu korisnika putem koje se upravlja domenom pa je moguće izvršiti i nepovratne akcije. Korisnika domene smatra se odgovornim za točnost navedene e-mail adrese i sve aktivnosti napravljene putem te adrese smatraju se valjanima.

  Cijene domena za krajnje korisnike definirat će registrari, a Cjenik CARNetovih usluga prema registrarima dostupan je na ovoj adresi.

  Odluke o ovim promjenama donijelo je Upravno vijeće CARNeta, a na temelju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vrsnom nacionalnom internetskom domenom.

  Navedene odluke dostupne su na ovoj poveznici.

  04.07.2016.

  Registracija novih tipova domena

  Od 4. srpnja 2016. godine u podne CARNET omogućava registraciju domena s jednim i dva alfanumerička znaka te domena s dijakritičkim znakovima. Za registraciju domena potrebno se obratiti jednom od ovlaštenih registrara čiji popis se nalazi na sljedećoj poveznici:

  https://www.dns.hr/portal/home/registrars

  Domene s dijakritičkim znakovima č,ć,đ,š i ž bit će moguće registrirati kao besplatne ili naplatne ovisno o zadovoljavanju uvjeta iz Pravilnika i željama korisnika. Zahtjev za registaciju besplatnih domena podnosi se na sljedećoj poveznici: https://www.dns.hr/portal/register/info-free-hr .
  Domene se registriraju kao i do sada prema načelu vremenskog prvenstva bez davanja prednosti bilo kojoj fizičkoj ili pravnoj osobi.

  05.04.2016.

  Konferencija DIDS i RIF 2016

  15. i 16. ožujka 2016. godine predstavnici CARNeta i Registra .hr domena sudjelovali su na sedmoj godišnjoj konferenciji o Internetu DIDS 2016. (Dan internet domena Srbije) i drugom po redu Regionalnom internet forumu - RIF 2016. u Beogradu.

  Dan internet domena Srbije održan je pod sloganom „Živimo Internet… Globalno – Bezbedno – Lokalno“, a organizator je bila Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).
  RIF 2016. je okupio predstavnike nacionalnih registrara iz jugoistočne Europe kao i predstavnike državnih tijela, tijela lokalne internetske zajednice, globalnih internetskih organizacija i pravnih stručnjaka iz regije. Teme na RIF-u 2016 bile su primjeri iz prakse i stavovi regionalnih stručnjaka o multistakeholder modelu upravljanja internetom, razvoju elektroničke uprave u Srbiji i regiji, internet neutralnosti, pravnoj regulativi u ovom području ali i sigurnosti na Internetu. Predsjednica Programskog odbora RIF 2016 bila je CARNetova djelatnica Nataša Glavor.

  27.10.2015.

  Održana DNSSEC radionica

  26.10.2015. od strane predstavnika Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet održana je stručna prezentacija na temu uvođenja i korištenja DNNSEC-a. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici ovlaštenih CARNetovih registrara te pružatelji hosting usluga.

  DNSSEC je skraćeni naziv za sigurnosne ekstenzije DNS sustava koje utječu na sigurnost DNS sustava, koristeći digitalne potpise i digitalne ključeve kako bi se potvrdila izvornost i integritet DNS podataka.

  22.09.2015.

  CARNet DNS na CENTR radionici u Cagliariju

  U Cagliariju, Italija, održana je 36. administrativna radionica u organizaciji CENTR-a (Council of European National Top Level Domain Registries) na kojoj su sudjelovale predstavnice CARNeta, Registra .hr domena.

  Na radionici je predstavljena nova aplikacija Registra .hr domena, koja je puštena u rad početkom lipnja ove godine. Novosti i promjene u odnosu na stari sustav su uvođenje standardnog EPP protokola umjesto web servisa, spajanje na OIB registar te uvođenje DNSSEC-a. Predstavljanje je naišlo na zainteresiranost i pozitivne reakcije predstavnika europskih registara vršnih nacionalnih domena.

  02.06.2016.

  Cro-IGF 2016.

  Drugi Hrvatski forum o upravljanju Internetom (CRO-IGF 2016.), održan je u srijedu 1. lipnja 2016. godine u Kongresnoj dvorani hotela Grand Adriatic u Opatiji. Ovogodišnji skup organiziran je u sklopu MIPRO konferencije, a teme foruma bile su: ljudska prava na Internetu, mrežna neutralnost, otvoreni podaci javne uprave i arbitražno rješavanje domenskih sporova unutar vršne .hr domene.

  Teme su kao uvodničari i panelisti otvorili Leda Lepri (Ministarstvo uprave), Anamarija Musa (Povjerenica za informiranje), Ivana Milas Klarić (Pravobraniteljica za djecu), Nataša Glavor (CARNet), Andrea Beccalli (ICANN), Hrvoje Lisičar (Pravni fakultet), Marko Jurić (Pravni fakultet), Igor Barlek (VIPNet), Milan Živković (Ericsson Nikola Tesla), Amera Zulić Vrabec (IN2), Domen Savič (Zavod Državljan D), Tihomir Katulić (Pravni fakultet) i Kristijan Zimmer (HrOpen).
  Organizatori Cro-IGFa 2016. bili su: MIPRO, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo uprave, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska udruga poslodavaca, Ericsson Nikola Tesla, Udruga HROpen, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

  01.10.2015.

  DNSSEC radionica

  Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet organizira stručnu prezentaciju/radionicu na temu uvođenja i korištenja DNSSEC-a. Radionica će se održati 26. listopada od 13h do 14h na lokaciji Josipa Marohnića 5, Zagreb, E2 dvorana. Radionica je namijenjena pružateljima usluga DNS hostinga.


  Zainteresirani se mogu prijaviti i dobiti dodatne informacije putem e-mail adrese registar@dns.hr.

  28.07.2015.

  Izmjene i dopune Pravilnika

  Dana 30. srpnja 2015. godine na snagu stupa Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom. Dokument je dostupan na adresi:

  http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_07_81_1560.html

  Najznačajnije izmjene i dopune Pravilnika uključuju izjednačavanje prava u nazivu besplatnih .hr domena kod obrta i pravnih osoba, pravne i fizičke osobe mogu registrirati neograničen broj naplatnih .hr domena te je dozvoljena registracija brojčanih domena.

  Dodatno, Upravno vijeće CARNeta će u roku od godine dana donijeti Odluku o postupcima i uvjetima registracija domena s dijakritičkim znakovima, domenama sastavljenim od jednog ili dva alfanumerička znaka i promjeni korisnika domena.

  21.05.2015.

  Regional Internet forum i DIDS 2015 u Beogradu

  Predstavnice Registra .hr domena sudjelovale su na "Regional Internet forumu" u organizaciji Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) u Beogradu 11. ožujka 2015. godine.

  Forum na kojem se raspravljalo o regionalnim domenskim pitanjima ujedno je predstavljao i službenu pripremu za ovogodišnji EuroDIG – European Dialogue on Internet Governance, koji se održava u Sofiji u lipnju ove godine.
  Dan prije Regionalnog foruma održana je šesta godišnja konferencija „Dan internet domena Srbije“ (DIDS 2015), u organizaciji Fondacije RNIDS. Na DIDS-u se raspravljalo o razvoju Interneta u svijetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima Srbije, a pod sloganom „U kom si internet filmu?“, 300 posjetitelja imalo je priliku čuti iskustva i razmišljanja tridesetak stranih i domaćih prezentera iz raznih područja djelatnosti.
  Više o konferenciji saznajte na adresi http://www.dids.rs.

  21.05.2015.

  Potpisan Sporazum o suradnji .hr i .rs registara

  Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet potpisala je 3. veljače 2015. godine u Beogradu Sporazum o suradnji nacionalnih registara domena s Fondacijom "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), koja upravlja .rs i .СРБ domenama u Republici Srbiji.

  Sporazumom o suradnji utvrđuju se načela buduće suradnje, a obuhvaćaju razmjenu iskustava i najboljih praksi u svim oblastima rada nacionalnih registara, posebno u djelatnostima unaprjeđenja tehničke infrastrukture, sigurnosti i softvera te pravnih akata od značaja za djelatnost registracije domena.
  Sporazum su u ime nacionalnih registara Hrvatske i Srbije potpisali ravnatelj CARNeta g. Zvonimir Stanić i direktor RNIDS-a g. Danko Jevtović. Oba registra su članovi ccNSO u sklopu ICANN-a i asocijacije europskih nacionalnih Internet registara CENTR.
  RNIDS upravlja Centralnim registrom nacionalnog .RS domena od 2007. godine, a Centralnim registrom .СРБ domena od 2011. godine, dok CARNet nacionalnom .HR domenom upravlja još od 1993. godine.
  Ovo je prvi takav sporazum o suradnji koji je potpisao CARNet, a treći sporazum RNIDS-a, koji slične sporazume već ima potpisane s crnogorskim doMEnom i makedonskim MARnetom.

  15.05.2015.

  Održan prvi Hrvatski IGF

  Predstavnici CARNeta sudjelovali su na prvom Hrvatskom forumu o upravljanju Internetom CRO-IGF koji je održan 6. svibnja 2015. godine u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Organizator događanja bio je HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

  Prva tema foruma bila je Upravljanje internetskim domenama, a uvodnu prezentaciju koja je predhodila diskusiji o domenama, održala je Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNeta. Zajedno s predsjednikom Povjerenstva za upravljanje domenom .hr , prof. dr. sc. Gordanom Gledecom odgovarala je na pitanja o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom kao i na općenita pitanja vezana za upravljanje domenama u svijetu.
  Na drugoj temi foruma koja je bila Upravljanje internetom, uvodne prezentacije održali su Mislav Hebel iz HAKOM-a i Andrea Beccalli iz ICANN-a. Nakon prezentacija održana je panel rasprava o pitanju potrebe otvorenog foruma o upravljanju internetom, pojačanom sudjelovanju različitih grupacija društva, posebno predstavnika civilnog društva te novim mogućnostima i idejama kao rezultatom ovakvih događanja. Panelisti su bili Krešo Antonović, načelnik sektora pošte i elektroničkih komunikacija u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, dr. sc. Marko Jurić, s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Hadžić, iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Zdravko Jukić, član Vijeća HAKOM-a.