Vijesti

14.03.2022.

ICANN73

icann73

Forum zajednice ICANN73 održan je virtualno, od 7. do 10. ožujka 2022. Sve sesije održane su tijekom redovnog radnog vremena u San Juanu, Puerto Rico (Atlantsko standardno vrijeme / UTC-4).

ccNSO je organizirao različite sesije o zlouporabi sustava naziva domena na nedavnim javnim sastancima ICANN-a. Voditelji vršnih nacionalnih domena i drugi podijelili su svoja iskustva u pogledu ublažavanja zlouporabe DNS-a, usredotočujući se na ono što ccTLD-ovi rade na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Tijekom ICANN72, razgovor se pomaknuo na istraživanje potencijalne uloge samog ccNSO-a. ccTLD-ovi i drugi dionici predložili su aktivnosti koje bi ccNSO mogao poduzeti kako bi nadopunio postojeći posao koji obavlja zajednica.

Trenutni prijedlog se nadovezuje na prethodni rad tijekom ICANN72 i ccNSO radionice održane u studenom 2021. kada su ccTLD-ovi i šira zajednica predložili područja u koja bi se ccNSO trebao uključiti u pogledu zlouporabe DNS-a. Formirano je ad hoc povjerenstvo pod pokroviteljstvom Vijeća ccNSO za evaluaciju prijedloga i rad na nacrtu plana. Vijeće ccNSO-a raspravljalo je o nacrtu plana puta tijekom svog siječanjskog sastanka i zadužilo ad hoc odbor da traži povratne informacije ccTLD zajednice tijekom ICANN-a73. Više informacija o ICANN-u dostupno je ovdje.